Thursday, March 15, 2007

ironieteken

Het ironieteken is op het boekenbal 2007 de wereld in geholpen. Ik ben benieuwd of het de toets van de ergonomie zal doorstaan. Ik vraag mij nu reeds af, of de zigzag links of rechts zat. Ja, hij lijkt op een uitgerekte z. Dat kan ik wel onthouden.

Helaas kan ik hem hier niet gebruiken... Zal ik dan maar ook iets uitvinden? in plaats van het ironie teken gebruikt men in een ironietekenloze tekenomgeving §! Zoiets?

6 comments:

Rosalinde said...

Belachelijk! Als een schrijver door middel van zijn tekst niet kan laten zien, voelen, ruiken, proeven dat iets ironisch bedoeld is, moet hij/zij een ander vak leren.

Straks krijgen we nog boeken waarbij je uit de smilies moet opmaken of het een grappig boek is - te vergelijken met het ingeblikte gelach bij comedyseries. Ik maak zelf wel uit of ik iets grappig vind.

Odile S said...

Het doet mij ook wel $#%"&! denken aan :)) webtaal of comics §!
Maar toch heb ik liever dat mijn kinderen Obelix en Aterix lezen dan gewone AVI-boekjes. Heb je die weleens bekeken §!?

Rosalinde said...

AVI-boekjes? Nooooit van gehoooord (hierbij moet je een heel smal gezicht trekken, dat komt uit de mop van de breedbekkikker, maar hier is zeker ook geen teken voor).

Stripboeken zijn prima (zie Jan, Jans en de kinderen voor de breedbekkikker), maar een stripboektekenaar is dan ook een heel ander vak dan schrijver.

Odile S said...

Misschien is het voor de fictie-schrijver geen aantrekkelijk teken. Maar zou het voor de non-fictie wel het geval zijn? Zo van: deze opmerking is niet zo serieus als de rest van mijn betoog, pas op? Bij non-fictie is het verschil misschien minder makkelijk te maken, en heeft helderheid voorrang?
Volgens mij zorgt het er dan juist weer ervoor dat het hele stuk minder serieus gevonden wordt.

Rosalinde said...

Bij het overdragen van kennis en informatie lijkt het me eerlijk gezegd nogal riskant om zo'n ironieteken te gebruiken. Dan denken lezers misschien inderdaad dat het geheel niet serieus is bedoeld - te vergelijken met lachen als je zenuwachtig bent (terwijl je wel een serieus verhaal wilt vertellen), ook niet verstandig...

Odile S said...

AVI-boeken zijn geen echte boeken [sic]. (of toch §!)